Alleen voor verwijzers: dorien@dorienvanotterloo.nl

Dorien van Otterloo

Drs. Dorien van Otterloo (1962), klinisch psycholoog en psychotherapeut, geeft partnerrelatietherapie en supervisie.

 • Klinisch psycholoog – psychotherapeut (B.I.G. registratienummer 19047862316).
 • Gezondheidszorgpsycholoog (B.I.G. registratienummer 19047862325).
 • AGB-zorgverlenerscode: 94001402.
 • Praktijkcode (AGB-Vektis): 94003273.
 • Lid, leertherapeut en supervisor voor de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie.
 • Gecertificeerd Eft therapeut, gecertificeerd Eft-supervisor en lid ICEEFT.
 • Erkend als opleidingspraktijk voor de opleiding tot psychotherapeut.
 • Lid LVVP.
 • KVK: 30268589.

Sinds mijn afstuderen in 1987 ben ik werkzaam als hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg. In 2005 ben ik een psychotherapiepraktijk begonnen die inmiddels erkend is als opleidingspraktijk.

Ik heb gewerkt in diverse settings, nl. (in volgorde van de tijd) op een dagbehandeling voor persoonlijkheidsproblematiek van het AMC, op een afdeling psychotherapie van de RIAGG RNO Rotterdam, op  borderlinekliniek De Juttenhof Altrecht, op de Brink – inmiddels Brinkveld – Altrecht (Kortdurende klinisch therapeutisch programma bij veelal vroeg getraumatiseerde en overbelast geraakte cliënten.)

Ik ben geschoold in de volgende methodieken:

 • Met zowel (cognitieve) gedragstherapie als systeemtherapie maakte ik al kennis tijdens mijn opleiding tot psycholoog. Na mijn afstuderen bekwaamde ik mij verder in de gedragstherapie. In een voortgezette opleiding tot psychotherapeut aan de Rino in Utrecht verdiepte ik me vervolgens in de psychoanalytische richting, de systeemtherapie en in procesgericht werken.
 • In 2007 ben ik me gaan verdiepen in emdr, een geprotocolleerde methode voor verwerking van onopgelost trauma.
 • Tevens ben ik me sinds 2007 aan het verdiepen in ‘emotionally focused therapy for couples’, – Eft- van Susan Johnson. Ik ben erg enthousiast over deze aanpak, niet alleen omdat uit onderzoek goed resultaat blijkt maar ook omdat ik in de praktijk voel dat het ‘werkt’. Ik ervaar de praktijkvoering van Eft als verrijkend voor zowel de individuele therapieën als echtpaartherapieën.
 • Ook maak ik graag gebruik van de therapeutische principes van John Gottman. Hij deed meer dan veertig jaar onderzoek naar wel en niet functionerende partnerrelaties.
 • Een andere op relatieproblematiek gerichte aanpak die ik hanteer is het driefasenprogramma van Snyder, Baucom en Gordon, gericht op het voorbijkomen aan een relatie met een derde persoon. Ook dit is in mijn beleving een sterke en op jarenlange research- en behandelervaring gebaseerde methodiek.

In de praktijk ga ik flexibel / klantgericht, om met die verschillende benaderingen door aan te sluiten bij wat de cliënt nodig lijkt te hebben of goed kan gebruiken in zijn of haar leven. Door mijn gevarieerde werkervaring ben ik in staat hulp te bieden op verschillende niveaus, hetzij praktisch / klachtgericht hetzij meer gericht op persoonlijkheidsontwikkeling, of op acceptatie en/of verwerking.

Ik houd erg van mijn vak en ben over het algemeen opgetogen over de ontwikkelingen in de psychotherapie, over de enorme toename in kennis over psychische klachten en de verbeterde doeltreffendheid van behandelmethoden. Ik ben nieuwsgierig naar mensen, en dan vooral naar hun gevoelsleven en gedachtewereld.
Voor mij is het iets heel rijks om anderen verder te kunnen helpen en om van zo dichtbij getuige te mogen zijn van veranderingsprocessen. Het contact met cliënten is vaak heel open en emotioneel en ik ervaar daardoor tijdens de sessies een diepe betrokkenheid bij hun gevoelservaringen en bij de weg die zij hebben af te leggen. De menselijke veerkracht en het vermogen te transformeren fascineren mij. Ik blijf me verwonderen over het unieke van ieder mens, precies dat wat het leven zo kleurrijk en boeiend maakt.
Dankbaar ben ik voor de verdieping en verrijking die dit vak mijzelf heeft gebracht en voor wat ik daarvan aan mijn geliefden mee kan geven.’