Schemagroepstherapie

Schemagroepstherapie - Dorien van Otterloo

Per 7 september 2022 gaat er een nieuwe schemagroepstherapie van start op de woensdagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur.Het is onbekend of en wanneer een volgende groep start.

De groep wordt gegeven door Marije Neuman en Eva Broomans.

Wat verstaan we onder een ‘schema’?

Iedereen heeft persoonlijke gevoeligheden, die naar aanleiding van stelselmatige negatieve ervaringen in de kindertijd, kunnen uitgroeien tot een negatieve, angstige beleving van jezelf, anderen en de wereld. Soms zijn die ervaringen zo omvangrijk dat ze in allerlei situaties de kop opsteken en bepalen hoe je in het dagelijks leven functioneert. Dan noemen we zo’n beleving van jezelf een ‘schema’ (meervoud schemata).
Een voorbeeld van zo’n schema is ‘mislukking’ of ‘waardeloosheid’.
Als een schema wordt geactiveerd kan dat je in verschillende gemoedstoestanden brengen, bijvoorbeeld een toestand van onthechting of vermijding. Deze gemoedstoestanden noemen we ‘modi’. Modi helpen je om te gaan met de pijnlijke gevoelens die met het schema verbonden zijn. Ze helpen je echter niet om van de negatieve zelfbeleving af te komen.

Wat houdt schemagroepstherapie in?

Schemata zijn pijnlijk en vaak schaamtevol. We hebben het er niet gemakkelijk over. We kunnen daardoor niet goed aangeven wat we nodig hebben om tot klacht vermindering te komen.
In schematherapie leer je je schemata en modi herkennen en je bewust te worden van de manier waarop deze in contact met anderen worden opgeroepen.
Het is de bedoeling dat jij in de groep gaat delen wat er in je omgaat aan negatieve zelf-belevingen. Door je uit te spreken en door de reacties die je daarop krijgt ontstaat er ruimte om je zelfbeeld ten positieve bij te stellen.

Tijdens de bijeenkomsten reiken we je informatie aan en leren we je nieuwe vaardigheden aan die je ter plekke oefent. We verwachten een actieve deelname van je.

 

 

De schemagroepstherapie bestaat uit achttien wekelijkse sessies (m.u.v. de schoolvakanties) en twee follow-up sessies binnen zes maanden.

Naast de groepstherapie heeft elke groepsdeelnemer een individuele therapeut met wie laagfrequent individuele sessies gehouden worden.  Halverwege de groepstherapie is er een evaluatiebijeenkomst met een groepstherapeut, de groepsdeelnemer en de individuele therapeut.

Voor wie?
Deze kortdurende schemagroepstherapie is voor mensen, die in het heden door hardnekkige schemata worden gehinderd en deze willen veranderen.
De klachten van groepsdeelnemers zijn divers. Vandaar dat er altijd een kennismaking en screening met een groepstherapeut is, voordat men instroomt.

Schematherapie is een vorm van cognitieve en gedragstherapie – die je helpt om diepgewortelde overtuigingen over jezelf, de ander en de wereld te doorgronden en te veranderen. De ervaringen uit je jeugd zijn gaandeweg de bril geworden, waardoor je de wereld waarneemt en gebeurtenissen beoordeelt. Die bril maakt dat je in het heden leeft naar oude, inmiddels niet helpende, patronen (schemata).
Klachten en problemen zijn vaak gevolg van zulke schemata: je denkt slecht over jezelf, je maakt moeilijk contact met andere mensen, je hebt stemmingswisselingen en je kunt slecht omgaan met (soms intense) gevoelens.

Tijdens de therapie leer je jezelf zodanig te veranderen dat je meer grip krijgt op je emotionele leven. Je leert voelen wat je behoefte is en je leert op een gezondere manier daarvoor op te komen. Hierdoor verandert niet alleen je gedrag (ten aanzien van anderen), maar veranderen ook je gedachten en gevoelens.
Tijdens de therapie leer je eerst schemata herkennen. Daarna leer je hoe je de invloed van schemata op je leven kunt verminderen. Hierdoor krijg je een beter gevoel over jezelf en de mensen om je heen. Je kunt dan makkelijker met je klachten en problemen omgaan.

 

Wil je inhoudelijk nog meer weten over schematherapie, klik dan hier.

Schematherapie