Alleen voor verwijzers: dorien@dorienvanotterloo.nl

Schemagroepstherapie

 

Op 5 september 2023 start er een nieuwe groep voor (jong)volwassenen (18-27 jr). Het betreft een geprotocolleerde schema-groepstherapie die zal bestaan uit 30 sessies en 2 follow-up sessies. De groepstherapie start op dinsdag 5 september en vindt plaats van 18:30 uur tot 20:30 uur. De sessies zijn wekelijks met uitzondering van (school)vakanties.

 

De groep wordt gegeven door Merel van Loo en Marije Neuman.

 

De sessies duren 2 uur en bestaan uit een vaste indeling. Het eerste deel is er een open gesprek waarin van elkaar geleerd kan worden (interpersoonlijke model). Het tweede deel bestaat uit oefeningen (experiëntiele technieken).

 

Voor wie?

Deze schemagroepstherapie is voor mensen, die in het heden door hardnekkige patronen in denken voelen en doen worden gehinderd en deze willen veranderen. De klachten van groepsdeelnemers zijn divers. Vandaar dat er altijd een kennismaking en screening met de groepstherapeuten is, waarin gekeken wordt of het aanbod passend is.

 

Waarom een groep?

In een therapiegroep gebeuren dingen in het contact met anderen, die vergelijkbaar zijn met het gewone leven buiten de therapie. Mensen zeggen dingen en doen dingen die anderen beïnvloeden en waarbij gevoelens van herkenning, boosheid, verdriet of genegenheid kunnen ontstaan. Omdat alle deelnemers hun eigen persoonlijkheid, levensgeschiedenis en problemen meebrengen, reageren zij ieder op een eigen specifieke wijze op de ander hetgeen voor iedereen een zeer actief en leerzaam proces kan zijn. Natuurlijk zal tijdens de bijeenkomsten ook afwisselend aandacht zijn voor de afzonderlijke deelnemers. De ene keer zal de een meer aan bod komen, de andere keer de ander.

 

Ter ondersteuning van de groepstherapie is het de bedoeling dat cliënten laagfrequente (ongeveer eens per 3 weken) individuele sessies hebben. Indien de cliënt wordt verwezen vanuit de SGGZ zal dit bij de verwijzer blijven. Indien het om een nieuwe aanmelding gaat, krijg je bij de praktijk een individueel behandelaar.

 

In deze groep werken we met schematherapie. Wil je inhoudelijk meer weten over schematherapie, klik dan hier.

Schematherapie