Alleen voor verwijzers: dorien@dorienvanotterloo.nl

Schematherapie

Schematherapie

Schematherapie – een speciale vorm van cognitieve therapie – helpt je om diepgewortelde overtuigingen over jezelf te doorgronden en te veranderen. De invloed van ervaringen uit je jeugd op je patronen en je dagelijkse leven is gaandeweg de bril geworden waardoor je de wereld waarneemt en gebeurtenissen beoordeelt.
Klachten en problemen zijn vaak gevolg van zulke schema’s: je denkt slecht over jezelf, je maakt moeilijk contact met andere mensen, je hebt stemmingswisselingen en je kunt slecht omgaan met lastige gevoelens.

Tijdens de therapie leer je jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen. Je leert voelen wat je behoefte is en je leert op een gezondere manier daarvoor op te komen. Hierdoor veranderen niet alleen je gedrag, maar ook je gedachten en gevoelens.
Tijdens de therapie leer je eerst schema’s herkennen. Daarna leer je hoe je de invloed van schema’s op je leven kunt verminderen. Hierdoor krijgt je een beter gevoel over jezelf en de mensen om jou heen. Je kunt dan makkelijker met je klachten en problemen omgaan.